Börja springa

Vips så var det fredag igen! Och appropå ”vips” så kom jag osökt att tänka på det här med att det jag gör just nu – det är precis det jag inte gjorde när jag började springa. För då var det just ”vips”. Det är det inte nu. Vill du också börja springa? Då ska du haka på mig nu!

Jag började ju liksom bara springa för 5 år sen. Pang bom. 5 kilometer. Rätt in i kaklet! Det är nog inte det vanligaste sättet att börja på, så jag har aldrig riktigt kunnat förklara för dig som undrat; ”Hur gör man när man ska börja springa?”. För mitt svar har liksom alltid varit; ”Jag vet inte. Man bara springer.”. Men, det gör man inte alltid. Och det har jag blivit varse nu.

Så. Nu. Nu, kan jag berätta hur man gör när man ska börja springa. Eller iallafall ett av sätten (finns ju lika många sätt som det finns människor).

Det jag praktiserar nu som en del i min rehabilitering är ett härligt sätt. Passar perfekt för oss som gillar tydliga ramar och struktur. Jag kallar det ”Fotbollsmetoden” (nej, jag ska inte ta nån ”cred” för det).

Tips till dig som vill börja springa

Såhär fungerar det:

1) Leta upp valfri fotbollsplan (för oss med lite behov av mjukare underlag rekommenderas gräs eller konstgräs).
2) Ställ en klocka på 10 min (första gången)
3) Spring, jogga eller lufsa långsida
4) Gå kortsida (rask takt)
5) Upprepa 3) och 4) runt hela forbollsplanen utan vila tills klockan ringer.

Nästa gång (dvs. vid nästa tillfälle) , så utökar du med 5 minuter och fortsätter på samma sätt tills du når 20 minuter. Då kan du vara helt säker på att du kommer kunna springa minst 1 helt varv utan att behöva gå på kortsidorna.

Den här ”metoden” kan ju tyckas något knasig, men den är väldigt bekväm kan jag säga! För en sån som mig, som måste ”hålla tillbaka” och inte låta mig dras med för mycket så är det bra med de här tydliga linjerna (och klockan) att förhålla mig till. Och jag kan också tänka mig att det är skönt för dig som aldrig sprungit tidigare och vill kunna känna att det ”finns ett slut och en början”.

Såg den här läskiga skylten idag och ordningssam som jag är så var jag tvungen att gå in på Hammarby IFs kansli och fråga om det var ok att jag sprang runt ett par varv, eller om det skulle komma polishelikoptrar och insatsstyrka..?

Tjejerna går ut kl. 17.30”, sa den trevlige farbrorn med ett stort leende och syftade på Bajens damlag. Han trodde nog att jag var en idiot. En väluppfostrad idiot. Men det bjuder jag på.

Nu är jag uppe i 20 minuter totalt. Har svårt att bestämma mig för om jag känner mig som en idiot eller jävligt cool när jag ränner runt på den där jäkla planen…

Jag kan också passa på att tipsa om några bra låtar för detta ändamål. Schysst, lagom tempo och härligt 80-/90-taligt.

1. ”Run Through The Jungle” – Creedence Clearwater Revival
2. ”Burning Heart” – Survivor
3. ”Sunshine” – Simply Red
4. ”Heart to Heart” – Kenny Loggins
5. ”Thorn in my side” – Eurythmics

6. ”She drives me crazy” – Fine Young Cannibals

Men en sak är klar – att vara smärtfri känns oerhört skönt. Och – för dig som möjligen undrar; ”men hur jobbigt kan det vara?”. Ja, ganska exakt precis så jobbigt som man vill (eller inte vill).

Jag var iallafall rejält varm när jag var klar. Och röd. Men mest glad.  🙂

Så – när ska du ge dig på att börja springa? Häng på mig vetja! Varför inte ge det ett försök i helgen?

2 Comments
 1. Jag började för många år sedan (+ efter skada och rehab på senare år) med en liknande metod men som funkar överallt (pga hatar löparbanor och skulle nog inte gilla att springa runt, runt på en fotbollsplan heller):
  Vecka 1: värm upp med promenad/lätt jogg typ 5 min, sen spring/jogga 1 min (beroende på utgångsläge), gå 1 min tills det blivit totalt 30 min (alltså 15 ggr/intervall)
  Vecka 2: börja lika men denna gång springer du 2 min, går 1 min tills totalt 30 min (alltså 10 ggr/intervall)
  Vecka 3: börja lika men spring 3 min, gå 1 min till totalt 28 eller 32 min (7 eller 8 gånger)
  Vecka 4: börja lika, spring 4 min, gå 1 min till totalt 30 min (6 ggr)

  Så fortsätter man så tills man 1. kommer upp till spring 15 min, gå 1 min x2 eller som oftare i mitt fall: man känner sig nog back on track för att kunna springa/jogga en längre sträcka i ett svep. Funkat mycket bra hittills och passar som sagt oavsett var man är – tex i skogen för en naturälskare som jag!

  1. BRA tips! Tack för att du delar med dig så vi kan få fler att börja uppleva och njuta av det underbara som löpning tillför livet! TACK! Kram, Maria

Leave a Reply

Your email address will not be published.