Semestern – Början eller slutet

Söndag kväll. För många är detta sista dagen på semestern. Kanske den bästa semestern i mannaminne, sett till antalet soltimmar, värme och ljuvligt badbart vatten. För många av oss innebär semestern, förutom ljuvligt avbrott från vardagen, även tankar på det kommande året. Arbetsåret. Familjeåret. Lite ”should I stay or should I go?”, för att citera The Clash.

Jag har nu landat på hemmaplan. Kommer smygstarta arbetsveckan med att jobba lite till och från hemifrån från och med imorgon. På torsdag är det allvar igen. Då drar det igång på riktigt. Då är det fritids och kontoret och på måndag är det inskolning av en ”förstakladdare”. Då blir det liksom allvar.

Igår gick jag längs med vattenbrynet. Med fötterna i sanden och funderade – precis som du också förmodligen gjort – på vad som komma skall. De flesta av oss bestämmer oss för att byta jobb just under semestern. Eller för att flytta. Eller för att börja vårt ”nya liv”. Skilja oss. Skaffa ett barn till (de flesta barn blir dock till under regniga somrar, så denna sommar lär inte gynna befolkningsökningen år 2019 nämnvärt). Och det är ju inte för inte som det föds så många barn i slutet av februari/mars. Är semestern början eller slutet? Det är ju frågan.

När mina fötter nås av det ljumma havsvattnet funderar jag på om jag skulle stå ut med att gå här varje dag. Utan annat att göra. Utan att fundera på jobbet, familjen, relationer, träningen… Ja, allt det som hör mitt liv till. Om detta vore min vardag.

Jag tänker, att trots alla bekymmer, tråkiga arbetsmöten, stressiga morgnar och allt annat – så inser jag att jag skulle vara en rätt trist filur om jag inte behövde göra annat än att spatsera här i vattenbrynet hela dagarna.

Och, jag måste erkänna, även om det kanske låter lite väl klyschigt efter ungefär två veckors semester – att jag längtar tillbaka till vardagen. När allt blir som vanligt.

Jag undrar, om alla de här ”nya impulserna” som tycks drabba befolkningen under semestern verkligen är ”på riktigt”. För, borde man inte bestämma sig för att ex. byta jobb när man är på jobbet? När man liksom lever i det liv som 95% av ens liv består av. Kan beslut fattade under semestern verkligen anses som tillförlitliga?
Att efter en romantisk weekend under exeptionellt härliga och ovardagliga förhållanden besluta sig för att man nog ska skaffa en unge till? Eller att lämna allt du äger och har för den alldeles underbare strandförsäljaren på Rhodos – och börja om på nytt! Eller att efter att ha överlevt den helt vedervärdiga semestern med svärföräldrarna, svågern och hans familj i sommarstugan besluta dig för att skilja dig?

Mitt bästa råd till dig; vänta ett tag… kom tillbaka till vardagen. Till det verkliga livet. Det som livet verkligen består av. Därifrån – fatta de beslut du behöver. Fatta dem från verkligheten du lever i. Från ditt liv.

Vilka beslut har du tagit under semestern? Behöver du kanske omvärdera dem och och ge dem lite tid. Om de verkligen är rätt, så kommer du komma fram till det och  de kommer stanna hos dig. Hasta inte.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras