Förlorat och återfunnet

De senaste dagarna har jag funderat mycket på det här med att ”återfinna” saker. För mig handlar det nog mycket om vädret, om att det är en vecka lite drygt kvar till maraton men också en himla massa annat.

Igår sågs jag och Simon. På schemat stod ”Tröskelintervaller” och lite snack inför maraton såklart. Passet bestod av 4×800 m – intervaller i tröskeltempo. Jag hade ju ”fuskat” lite i och med att jag ju sprang välgörenhetslopp med jobbet i tisdagskväll. I kuperad terräng, 7,5 km. Och jag kunde kanske inte hålla det lugna tempo som jag först planerat – det var lite för roligt. Var först lite orolig att Simon skulle märka det i form av resultaten på gårdagens pass. Efter lite uppvärmning var det dags. Efter ett par hundra meter in i den första intervallen hör jag Simon säga; ”Maria…” (och jag tänker; ”FASIKEN – jag håller för lågt tempo, han kommer säga åt mig att öka och jag vet inte om jag pallar). Han fortsatte; ”…nu ligger du i 3.45-tempo, jag tänker att du kanske kan ta det lite lugnare”. WHAT!? Jag saktar ner till 4.10 och vi enas om att vi försöker sikta på att hålla tempot nere till 4.30-4.45 på de sista. Simon håller tempot åt mig – jag bara springer.

För mig, var det här en ögonöppnare. Jag sprang i 3.45 – utan att DÖ!? Ok, det var ju asjobbigt såklart – och jag skulle nog inte säga att jag skulle klara mer än ett par kilometer i det tempot. Men ändå. Kapaciteten finns där, helt klart.

På vägen tillbaka pratar vi lite om våren, hur det fungerat att följa en plan på det sätt jag gjort. För mig, så stiger nog förväntningarna inför maraton eftersom jag nu relativt slaviskt hållit mig till en plan och därmed förväntar mig ett visst resultat därefter. Men vi diskuterar kring att det nog inte riktigt är så binärt. Det finns så mycket som spelar in. Väder, dagsform, känsla, mage och ”fru Fortuna”.

Simon förklarar också för mig att för mig, utifrån det upplägg jag kört under våren, så har jag egentligen inte förbättrat min löpning. (Nähäää, är min spontana reaktion!?). Men jag blir lugn när han säger; ”På den tid vi har haft, så så har vi bara ”återfunnit” det som redan fanns”. Mycket har givetvis blivit bättre. Teknikmässigt, min armföring (som nog är det som gjort mest skillnad), att jag fått lättare att ”öppna upp höften” – men kapacitetsmässigt så har jag nu hittat tillbaka till den ”grundkapacitet” som fanns där innan. Det är det detta upplägg givit mig! Jag är tillbaka! (Även om jag ska vara helt ärlig och säga att jag nog aldrig sprungit på 3.45 tidigare…). Vi har skrapat på ytan och sett lite av vad som är ”grundplattan” – men vi har inte utforskat de ”nya territorierna”. Säljsnack eller inte – gissa om jag blev sugen på att se vad som skulle hända om jag tog mig an ett sådant upplägg… Min hybris slår till direkt, såklart!

När vi skiljs åt så hör jag mig själv säga, att det är en sådan enorm lycka att, åtminstone ”glimtvis” fått återse vad jag kan prestera. Det höjer självförtroendet enormt inför maraton. Och även om jag nu mot förmodan inte skulle lyckas nå mina mål, så är bara detta en seger i sig; Jag vet att jag KAN! Jag har fått det tillbaka!

Jag är ju, som du vet, en musikfantast. Jag jobbar nu för fullt med att hitta den ”optimala blandningen” att springa till på maraton. Typ 4 timmar spellista som peppar mig till max när jag som mest behöver det. ”Tajmat och klart in i minsta detalj”. Det är en del jobb kvar.

Det mest underbara är att i de senaste veckornas ”arbete” så har jag återfunnit mer än enbart min förmåga och kapacitet i löpningen – jag har även återfunnit en hel del musik som gör mig glad och lycklig! Dagens ”lost and found”-fynd är denna goding.  Bara titeln… ”Gör mig lycklig nu!” (Mats Ronander och Kim Larsen). Rekommenderas starkt!
(Har du Spotify kan du bara klicka på bilden för att komma direkt till låten).

Njut av en underbar torsdag och glöm inte att det du söker efter kanske egentligen inte finns så långt borta – du kanske redan har det – du behöver kanske bara återfinna det!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras