Ska du träna nu igen!?

”Gör du inget annat än tränar?”. ”Oh, jag kände knappt igen dig – man ser dig så sällan i annat än träningskläder”. ”Hur har du tid att träna så mycket..?”

Nu ska jag säga som det är. Till dig som kommer med ursäkterna jag slutat lyssna på; ”Jag borde verkligen ta tag i min träning, men det är så tråkigt...” eller ”Jag har inte tid – jag har så mycket annat att göra”…eller ”Jag jobbar så mycket så den lilla fritid jag har vill jag ägna åt vänner och familj”…eller ”Jag tränade hårt och idrottade på elitnivå när jag var yngre så jag behöver inte göra det nu när jag är vuxen” eller vilka tusen andra undanflykter du har för att inte ta dig tid att träna. Eller till att åtminstone motionera. (Skillnaden mellan de två – träna och motionera – kommer jag skriva om i ett senare inlägg).

Tid till att träna är ingenting man får – det är något man tar sig tid att göra. Man prioriterar det. Låter det konstigt? Jasså..?

Som Arnold Schwarznegger sa; ”You make time…sleep faster”. Jag ÄLSKAR det! ”Sleep faster” – du får faaaan se till att hitta tid! Du HAR tid! Och framförallt – du har inte tid att INTE hinna ha tid att träna! Ta tid från annat för att hinna!

(Klicka på bilden för att få upp det fantastiska klippet! Funkar det inte hittar du det HÄR)

Så. Jag tänker inte låta dig ge mig dåligt samvete för att jag prioriterar in träning och rörelse i mitt liv. Tvärtom! Jag tänker inte försvara, eller ens bemöda mig med att försöka förklara – för jag hoppas och tror att det märks. Jag är pigg – och stark (ja, förutom de extreeeemt få gånger som jag är sjuk under ett år). Jag är glad. Jag är motiverad. Jag är engagerad och jag presterar och levererar! Jag har inget problem med min vikt (längre – tack och lov). Jag sliter tyvärr fortfarande, som många andra med att vi lever i en värld som är sjukt utseendefixerad. Kanske borde jag väga lite mindre…? Vara lite smalare. Försöka få bort de jävla celluliterna som irriterar mig som satan. Gäddhänget. Men NEJ – faaan heller! Det enda som möjligen får mig att vilja gå ner två kilo är att klara mig till den lägre viktklassen i ”Strong Woman” så att jag slipper vara bland de lättaste i den högre viktklassen för då måste jag blir så sjukt mycket starkare för att ha en chans att komma lite högre i placering. I övrigt så är jag så enormt glad över alla positiva effekter som träningen har på och i mitt liv och hela min tillvaro. Nu när jag var sjuk ett par dagar kom liksom ”minnet ikapp”. Hur det känns att inte orka. Att vara svag. Att bli andfådd bara av att gå upp för en trappa. Att inte ens orka cykla den korta vägen hem – som är betydligt snabbare och smidigare än att krångla och trängas genom att åka kommunalt. FAN vilken jävla vinstlott det är att kunna använda sin kropp till det den är gjord för. Och lite mer dessutom! Vaddå – kommer jag fram till jobbet svettig som ett djur? So what!? Jag dushar!

Jag har GOD DAMN IT offrat MY F***###ING HAIR för att underlätta livet med träningen som en del av det! Vad faaan är ett hår liksom!?
Jag har faktiskt inte TID att se snygg ut och passa in i normen – om det är det som krävs (och JA, jag vet att det går alldeles utmärkt att träna med långt hår – men det tar för lång TID för mig att föna, fixa, platta och greja. Jag lägger hellre den tiden på att hinna träna!)

”Vaddå – är det två mil dit? Inga problem – det springer jag utan problem”. ”Jaha…ska du flytta? Jag hjälper dig gärna – för jag är stark som en oxe”.
Jag är så galet lyckligt lottad över att ha en kropp-som-klarar-allt-det-där-som-den-ju- kanske-borde-klara-egentligen-men-som-jag-inte-förrän-nyligen-låtit-den-visa-att-den-ju-faktiskt-kunde.

Jag tränar betydligt mindre än många – men säkert mer än de flesta. Och jag gör det jag tycker är roligt och som ger mig energi – även om det råkar vara typ de mest otaktiska saker att kombinera. Springa lång (och helst snabbt) och lyfta tungt! Men vet du – jag är helt säker på att det är de absolut bästa sakerna jag kan göra – även om jag inte kommer bli vare sig starkast eller snabbast! Men det kommer göra mig BÄST! BÄST på att klara av mitt liv. Det liv just jag lever. Och varför – om det nu inte gör mig starkast eller snabbast? Jo – för att det gör mig LYCKLIG!

Fundera över hur du värderar den tid du lägger på träning – och därmed investerar i dig själv och ditt liv. Du behöver inte ursäkta dig – tvärtom! Var stolt! Och ALLT du gör räknas – låt ingen få dig att tro något annat! Spela bordtennis, innebandy, ägna dig åt tyngdlyftning, balett, pardans, konståkning, boule, body building eller vad tusan somhelst! DU gör det för dig! Och aktiverar du dig ännu inte i något – så se tusan till att börja med det. Vad det än är! För det är den bästa gåva du kan ge dig själv, din familj, dina vänner och till och med din arbetsgivare (om nu jobbet skulle vara det som betyder mest för dig).

Jag tränar inte för att jag inte har något annat att göra – tvärtom – jag tränar just för att jag har så mycket annat som jag vill göra!

 

17 Comments
 1. Bra artikel! Jag har fått ”kritik” för att jag ordnat barnvakt för träning! Men har aldrig hört någon få det för en krogrunda!

  1. Ja, men visst är det underligt!? Samma här! Det som man ju verkligen önskar skulle nå fram är ju att (åtminstone så som jag upplever det) – hade jag inte tränat så hade jag inte (förmodligen) varit en lika bra mamma! Jag hade inte orkat med det liv jag lever. Jag är helt övertygad om att den tiden jag investerar i att röra på mig regelbundet och som gör att jag håller mig pigg och stark ger min familj större glädje än den tid jag kanske hade lagt på att spendera motsvarande tid på alkoholstinna ”AW’s” med kollegorna…

 2. Ett av de bästa inlägg jag läst – någonsin! Det träffade rakt i hjärtat. Jag har också kämpat med normer – att vara smal, smal, smal. Inte styrketräna för då blir man för stor. Du springa långt, du som är så tung. Att alltid jämföra sig med någon som är snabbare, starkare. Men sen att hitta MIN träning, som gör MIG lycklig. Göra det som känns bra för kroppen, utan att tänka hur det gagnar en prestation – mer än den prestationen att klara ett långlopp, att lyfta den där vikten osv. Så skönt att se och läsa att fler tycker och tänker lika, att man prioriterar träning framför piff etc. Det är det hör som behöver fram, som behöver komma fram till våra yngre tjejer som lever med en press utifrån hiskeliga normer. TACK för ett inlägg som träffade precis här❣️

  1. Tack snälla! På ett sätt är det skönt att höra att det är fler som ”upplever samma sak” som jag – men samtidigt så himla trist att det är en sådan värld vi lever i. Vi behöver vara fler som gör våra röster hörda – för att vi alla ska få må så himla BÄST som vi faktiskt förtjänar!

 3. Bra! Det viktigaste är att man förstår att alla inte kan göra allt, utan att alla måste prioritera. Jag är ensamstående, dvs jag kan träna varannan vecka. Skit snygg frissa btw…

  1. Ja, visst är det så. Alla kan långt ifrån göra allt, men alla kan göra nåt – även om det för dig då blir varannan vecka. Vilken härlig vecka att se fram emot kan jag tänka mig? NJUT ordentligt av de tillfällen som bjuds! TACK för fina komplimangen!

 4. Jag tränar för att det är så himla skönt! Jag kan inte hålla mig ifrån det. Det ger mig utmaningar, mål, belöning, upplevelser, och underbar trötthet!

  1. Ja, visst är det underbart! Man mår så gott i både kropp och själ av att röra på sig!

Leave a Reply

Your email address will not be published.