Tredje budet – VILA

Tänka sig; att näst efter ”Du skall inga andra Gudar hava jämte mig” och ”Du skall icke missbruka herren din Guds namn…” kommer… ”Tänk på vilodagen, så att du helgar den”!
Va!? Det är liksom SÅ viktigt att det till och med står i Bibeln! Det kan ses som viktigare än ”Du skall icke hava begärelse till din nästas hustru” och ”Du skall icke dräpa”.
Långfredagen är ju vilodagarnas vilodag dessutom!

Ok. Även om jag kanske inte ägnar vilodagen åt att tänka på Gud (så som kanske varit tanken), så ägnar jag den åt att göra  just ingenting alls som har med träning att göra. Och som jag faktiskt längtat efter denna veckas vilodag. Sista månaden har jag verkligen börjat känna av behovet av en vilodag i veckan. Det är så enormt skönt – och det gör att passen dagarna efter blir mer kvalitativa.
Att träna (och nu pratar jag om att träna och inte att motionera eller röra på sig generellt) bryter ju ner. Att äta och att dessutom vila ger kroppen möjlighet att bygga upp. Bli starkare. För även om man ibland känner sig förjäkla stark när man lyfter tungt och springer snabbt så är det inte när man gör det som man blir starkare eller snabbare – utan det är efteråt.
Hur mycket vila just du behöver vila beror ju givetvis på hur mycket och vad du tränar. Hur träningsvan du är. Och hur ditt liv ser ut i övrigt. Men vila – i någon form behövs.

Senaste två åren har jag sprungit ”årets första 3 milspass” på långfredagen. I år vilar jag. Jag helgar vilodagen och tänker istället på Gud. Träningsguden.

Och det är verkligen SKÖNT! Förutom två promenader, lite påskpyssel och Discovery-tittande har jag dessutom hunnit med att ta en middagslur. Underbart!

Jag njuter av vilan idag – för innan helgen är slut väntar ett långpass och nästa vecka går min löpträning in i nästa fas: tröskelintervallfasen.
Och som inte det vore nog; det är en månad kvar till ”Stora tjejlyftet 2”.
Tacka tusan för att jag behöver vila upp mig inför det! Nu ska jag vila lite mer!

Tänk på vilodagen så att du helgar den! Den är viktig för din träning! Men ibland lite svår att komma ihåg…

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras