Det du faktiskt måste

Senaste veckorna har varit en känslomässig berg- och dalbana. Beslut, besked, begravning. Många B’n! Då är det viktigt att hålla hårt i relingen för att hålla Balansen. Hålla hårt i det du faktiskt måste göra. Och vad är det, egentligen..?

I söndags var det dags för veckans långpass. Jag skalar upp långpassen med en kilometer i veckan. Är uppe på 16 km nu. En och en halv timme, drygt. Imorgon blir det 17,5 km.

Förutom att det var ”upp-och-ner” förr-förra och förra veckan så var det också många som uppmärksammade mig i SvD (SvD.se) och Omni (omni.se). Det handlade om det här med att ”köpa sig tid”. Bokstavligt talat. Det är ju så sjukt klyschigt, men ”tid är ingenting du får – tid är någonting du tar dig”. Eller köper dig.

Jag har ju skrivit på temat flera gånger förut (ex i ”ska du träna nu igen?), men det är verkligen så jävla viktigt! För det finns saker du måste göra, ta hand om eventuella barn, betala räkningarna (du måste inte, men du bör), sköta ditt jobb men – en av dem – den kanske viktigaste är att ta hand om dig! Och du måste ta dig tiden, prioritera tiden, att göra just det!

Särskilt när du inte tycker att du har tid!

Jag satt på en restaurang och råkade överhöra ett samtal mellan två kvinnor. Om just hälsa och träning. Den ena kvinnan hade precis inlett en ny ”karriär” i form av ”Hälsocoach”. Hon beskrev sin nya roll i form av att ”peppa och pusha” sina klienter. Hennes väninna beskrev att hon ”trots att vi har en fin motionsyta och arrangerade träningspass på mitt jobb alla dagar, så hinner jag inte träna”. Jag var extremt nära att vända mig mot kvinnorna och fråga både den första och den andra; ”Hur tänker du!?”. Ja, dels vore det ju intressant att få veta om den andra kvinnan, med träningsmöjligheter på jobbet – var hon jobbar. Om det var på samma ställe som jag så skulle jag ju av ren självbevarelsedrift vilja veta vad som faktiskt hindrar henne… Och den första kvinnan, som rimligen borde vara ”proffs” på att ”pusha och peppa”, hur hon nu tänker ta sig an sin väninna – som uppenbarligen har ALLA förutsättningar men ändå inte ”hinner” eller ”kan” träna. Peppa henne, du…

Det handlar om beslut.

Varje gång du prioriterar ner dig själv för annat så betalar du dubbelt. Dels för att du givetvis går miste om det där positiva som du skulle ha upplevt, som får dig att må bra och dels för att du medvetet eller omedvetet bekräftar för dig själv att du och din tid inte är viktig.

Valet är alltid ditt. Och ingen ”peppande och pushande hälsocoach” i världen kan göra valet åt dig. Du väljer – det är din tid.)

Vad behöver du göra för att ta dig tid..?

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.