Det här med energidrycker

Vad är egentligen en energidryck? Behövs de egentligen? Vem riktar de sig till och är de faktiskt rentutav farliga? Och om man ska dricka dem – när ska man göra det för att få bäst effekt? Eftersom jag själv är en flitig ”drickare” av just denna typ av drycker så vill jag för min egen – men även för dig – reda ut!

Jag älskar ju kaffe! Det är det godaste som finns! Kaffe innehåller ju koffein och jag inser ju att det säkert är en bidragande orsak till att jag gillar att dricka det. Ofta.
På flygplatsen i Köpenhamn hittade jag en spännande burk ”Carlsberg Sport”. Vände på burken och började fundera…är detta en energidryck? Den heter ju ”Sport”. Och vad räknas egentligen som en energidryck? Är Coca-Cola att räknas som en sådan..?

Sportdryck, är det detsamma som…
…energidryck?

Om man inte har tid eller möjlighet att brygga sin en kopp kaffe stup i kvarten, så är ju energidrycker ett lockande (och ofta lättillgängligt) alternativ. Och det kryllar av dem! Olika smaker, varianter – med eller utan socker, med-och utan kolsyra. Med olika ”extra-tillbehör”; vitaminer, mineraler, kolhydrater…
Och de flesta är också kusligt lättdruckna. På samma tid som du slurpar i dig en kopp varmt kaffe så kan du, om du är törstig kanske hälla i dig både en och två burkar. Men – fungerar de? Eller är de farliga? Hiss – eller diss?

Jag kan inte nog understryka att detta inlägg baseras på ”egen research” från de källor som finns att tillgå via internet. Jag är ingen vetenskapsman, forskare eller ”medicinare” utan en helt vanlig ”amatör-drickare”. Jag har rotat reda på lite svar på de frågor jag själv har – så slipper du leta. 🙂

1. Vad är en energidryck?
Det finns ingen ”laglig definition” av vad som är en energidryck. Men en gemensam nämnare brukar vara att de innehåller koffein eller andra ämnen som kan anses ”prestationshöjande” (varierar i oöndlighet vad som avses med det…).
Koffein regleras som aromämne inom EU. Och enligt gällande EU-regler ska drycker som innehåller mer än 150 mg koffein/liter (utom de som är baserade på te eller kaffe) tydligt märkas med detta.

Coca-Cola, innehåller exempelvis 80 mg koffein/liter och  behöver därmed inte märkas, men innehåller ändå alltså en del koffein.

2. Vad är koffein?
Det är mer känt som guaranin (återfinns i guarana), eller tein (i te) men finns även i mat.
Det kategoriseras som en stimulant av det centrala nervsystemet. Det verkar uppgiggande (eller snarare motverkar signaler om trötthet).
En burk energidryck på 250 milliliter som innehåller 320 milligram koffein per liter, ger dig ungefär lika mycket koffein som en kopp bryggkaffe på 1,5 dl.

3. Är energidryck farligt?

Det beror på. Lite krasst, det beror på hur mycket du dricker. Om du dricker (eller på annat sätt får i dig) alltför mycket koffein (eller tein eller motsvarande), så kan du bli förgiftad. Man räknar med att du riskerar att bli koffeinförgiftad om du får i dig 20 mg per kg kroppsvikt. Här ligger förklaringen till att barn och ungdomar är mer känsliga. Dödlig dos ligger på cirka 150-200 mg/kg kroppsvikt (dvs. ungefär 100 koppar kaffe). Men exakt hur mycket eller lite koffein man tål är individuellt.
Men, det är alltså svårt att både bli förgiftad eller till och med att du dör av kaffe eller intag av energidrycker- mest troligt hinner du bli rejält kissnödig innan du kommer upp i de doserna.

Koffein gör att du upplever minskad trötthet, vilket innebär att du i kombination med alkohol har svårare att avgöra när du är berusad – det är en av orsakerna till varför det anses ”farligt” att blanda energidrycker och alkohol.

4. Om det inte är farligt – varför vill man då ha åldersgräns på att få köpa energidrycker?

Ja, egentligen borde det ju  vara åldersgräns på att även sälja kaffe och te. Man får inte glömma att koffein faktiskt är en stimulant av det centrala nervsystemet. Det är beroendeframkallande (om än inte farligt i ”rimliga doser”) och som i högre doser kan ge  bieffekter såom yrsel, huvudvärk och illamående.

5. När ska jag dricka energidryck?
Ja, förslagsvis när du är sugen på en kopp kaffe men inte har möjlighet att dricka en. Före- och under träning kan det ge dig en extra ”kick” (beroende på hur känslig du är – effekten avtar dock ju oftare och ju mer koffein du får i dig). Det ökar din andning och din puls, så tränar du kraftigt pulshöjande aktiviteter så är det inte att rekommendera eftersom kroppen då redan är under hög belastning.

Källa: Livsmedelsverket

Kort och gott – det är inte farligare än kaffe eller te – beroende på hur mycket och hur ofta du dricker det. Energidryck, likväl som kaffe eller te, bör inte vara din huvudsakliga vätskekälla och inte heller någon måltidsryck. Men. Jag kommer i lugn och ro fortsätta ta mig en energidryck i samband med träning. När det inte finns kaffe, såklart. 😉

Vad tycker du om energidrycker?

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras