Semlor!!! Gluten- och sockerfria

Igår, började jag och Calle prata om semlor på passet. Och vad tror ni det bjöds på på fredagsfikat!? Jajjamensan – semlor! Alltså jag undrar om det finns något bakverk som på samma underbara sätt får med precis allt gott på samma sätt som just semlan? Fett, socker i en ljuv mastig blandning.
Jag var bara tvungen att exprimentera lite för att se om det på nåt sätt skulle gå att få till en semla som är gluten- och sockerfri och där man kanske kan välja själv om man vill ha grädde till eller inte?

Igår, började jag och Calle prata om semlor på passet. Och vad tror ni det bjöds på på fredagsfikat!? Jajjamensan – semlor! Alltså jag undrar om det finns något bakverk som på samma underbara sätt får med precis allt gott på samma sätt som just semlan? Fett, socker i en ljuv mastig blandning.
Jag var bara tvungen att exprimentera lite för att se om det på nåt sätt skulle gå att få till en semla som är gluten- och sockerfri och där man kanske kan välja själv om man vill ha grädde till eller inte?
Så, det fick bli till att baka idag på eftermiddagen! Resultatet. Klart godkänt beroende på hur kinkig man är. Jag, som försöker undvika socker just nu tyckte att det faktiskt var ett ypperligt lyckat resultat. Dessutom lyckades jag få bullarna att gräddas så pass bra att de nästan blev ihåliga av sig själva i mitten. Vilket gjorde att jag verkligen kunde få dem precis som jag ville vid själva monteringen – dvs. lite ”bulle” och mer av den goda mandelmassan och grädden! MUMS!

Semlor (8-16 stycken beroende på hur stora du vill göra)
1 sats marsipan/mandelmassa
1 sats frallor/bullar (OBS! Skippa vinägern, saltet och ”brödkryddorna”! Lägg istället till  + mald kardemumma (jag vill verkligen rekommendera att du slår på stort och köper hel kardemumma och stöter/krossar själv – det blir mycket godare än färdigmald)
Vispad grädde av valfri sort eller varför inte vaniljkvarg

(Jag garnerade med kokosmjöl istället för florsocker)

 

 

Vill du ha fler tips på mat, snacks och enkla recept? Läs mina tidigare inlägg:

Chokladfondant (gluten-, laktos- och sockerfri)
Frallor (gluten-, laktos- och sockerfri)
Fransk chokladmousse (gluten-, laktos- och sockerfritt)
Fondue (varierbar i oändlighet!)
Fröknäcke (gluten-, laktos-, ägg-, och sockerfritt)
Ishavsröra (gluten- och sockerfritt)
Kesoostkaka (gluten- och sockerfritt)
Kokostoppar (gluten-, laktos- och sockerfritt)
Mangosorbet (gluten-, laktos-, ägg- och sockerfri)
Parmesanflarn (gluten-, ägg- och sockerfritt)
Ugnsbakade päron med mintchoklad (gluten-, ägg- och sockerfritt)

Snacks/tilltugg:

Energipraliner med choklad och jordnötter
Marsipan- och chokladkulor
Rostade edamamebönor
Trillingnöt
Ugnsrostade nötter med smaksättning

 

 

 

 

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras