Luktsäker?

Oavsett om man motionerar mycket eller inte så vill man kunna känna sig säker. Svett hör ju livet till. Men helst inga ”LP-skivor” eller otrevlig lukt som gör sig påmind i tid och framförallt otid. Som bevis på ett tufft och härligt träningspass får det gärna räcka med lite träningsvärk. Finns det verkligen en deodorant, som är rekommenderad ”atleter”och som kan hålla svettlukt borta genom applicering en gång i veckan..?

Jag har senaste veckan testat – ja, förutom att leva under sträng diet – två produkter för en fräschare ”atletisk” tillvaro. Det ena, en fotdeodorant och det andra en vanlig deodorant för armhålan.
Värt att nämna är att båda produkterna, från märket Lavilin, är deodoranter. Dvs. de ska verka för att minska svettlukt – till skillnad från antiperspirant som ska minska svettning.

Fotdeodoranten, som är i form av en kräm, smörjs på fotbädden efter rengöring. Fötterna ska därefter hålla sig ”luktfria” i flera dagar, upp mot 7 dagar. När man känner att lukten börjar återvända – då ska man applicera krämen igen.
Burken ger en exklusiv känsla, doften är behaglig (som en blandning av Nivea-kräm och babypuder) och den medföljande spateln för applicering minimerar onödigt kladd.

Rekommendationen är att man ska applicera innan sänggående. Vilket jag på en gång förstod vitsen med. Den torr-feta krämen sitter kvar och går inte in i huden direkt utan lämnar en vit hinna. Dvs. jag skulle inte rekommendera att göra första appliceringen inför utekvällen där man planerar att gå i öppna skor/sandaletter och laddar för en ”bortamatch”. Vill man inte krypa till sängs omgående rekommenderar jag starkt att man använder ett par tofflor (jag körde med ett par ”snodda hotelltofflor”).
Pris: ca 165 kr

Resultat: Helt ärligt vet jag inte. Jag upplever inte att jag någonsin haft stora besvär av stinkande fötter. Möjligen någon sommar när jag fick för mig att gå barfota i ett par plastskor som efter ett tag började lukta vidrigt. Men därefter – nej.
Hade jag illaluktande fötter innan? Nej. Har jag illaluktande fötter nu? Nej. Så, jag har inte behövt ”fylla på” något mer sedan den första appliceringen.

Deodoranten för armhålan ska, precis som vanliga deodoranter appliceras efter rengöring. Förpackningen ska skakas innan applicering. Bäst effekt skall enligt instruktionerna uppnås efter 5-7 appliceringar. Deodoranten skall då hålla dålig lukt borta i upp till 72 timmar och behöver då därefter enbart appliceras ”vid behov” (cirka 1 gång per vecka). Dvs. man ska då inte behöva applicera efter varje dusch eller varje morgon.
Jag märkte vid första applicering en irritation (vilket jag inte brukar göra av min vanliga deodorant). Kan nämnas som parentes att jag inte rakar mig under armarna utan epilerar med en epilator, huruvida det spelar in eller inte ska jag låta vara osagt.
Även denna doft är relativt behaglig – men jag tycker mig känna en viss underton av ”surt” (en lukt som påminner starkt om begynnande sur svettlukt). Men – så kanske det ska vara…
Pris: ca 155 kr

Resultat: Redan efter första dagen kände jag mig riktigt osäker. Doften kändes inte bra – oavsett om det var deodorantdoften i sig eller ej så kändes det inte fräscht. Och, man ska då komma ihåg att detta ju är en deodorant dvs. den minskar inte själva svettningen. Jag blir lika svettig som vanligt och det är något med den där sura bidoften som jag inte blir kompis med. Kommer på mig själv när jag vaknar till lite då och då på nätterna med händerna under kudden att undra om det är svett som luktar eller om det bara är deodoranten ”i sig”. Som regel duschar jag minst två gånger per dag och är väldigt aktiv, men jag brukar inte lukta svett förutom möjligen i samband med själva träningen (åtminstone inte såhär mycket). Och flera gånger dagligen kommer jag på mig själv att dofta mig själv i armhålan och överväga att gå och tvätta bort Lavilin för att gå tillbaka till min vanliga deodorant. Men skam den som ger sig – det kanske tar ett tag innan den ger full effekt?
Efter att ha stått ut en vecka så inser jag att detta nog inte är något för mig. Möjligen för någon som rör sig och duschar mer sällan än vad jag gör. Och den där doften… Nej. Jag gillar den inte.

Nä, tacka vet jag torra och trygga armhålor – vilket åtminstone i mitt fall brukar kräva en antiperspirant. Och vad gäller fötterna, så nöjer jag mig med att tvätta dem.

Nu får det snart räcka med jobbiga utmaningar för en bra tid framöver. Imorgon är det jag som kör min vanliga deo och trycker en stor fet hamburgare och en stor fet pizza så fort invägningen är klar!

Ha en grym helg!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras