Nyårsdessert(er): Mangosorbet med chokladfondant

Nu håller vi som bäst på att planera maten för nyårsafton! Det är alltid lika roligt! Eftersom vi är ”morgonmänniskor” i familjen, så är alltid det största problemet hur vi ska lyckas hålla oss vakna till tolvslaget. Några gånger har vi, även om jag skäms för att säga det, faktiskt varit tvugna att ge upp och gå och lägga oss innan tolv. Och de gånger vi lyckats hålla oss vakna då hinner klockan inte passera tolv med mer än ett par minuter innan vi äntligen kan pusta ut och får gå och lägga oss!

Nu håller vi som bäst på att planera maten för nyårsafton! Det är alltid lika roligt! Eftersom vi är ”morgonmänniskor” i familjen, så är alltid det största problemet hur vi ska lyckas hålla oss vakna till tolvslaget. Några gånger har vi, även om jag skäms för att säga det, faktiskt varit tvugna att ge upp och gå och lägga oss innan tolv. Och de gånger vi lyckats hålla oss vakna då hinner klockan inte passera tolv med mer än ett par minuter innan vi äntligen kan pusta ut och får gå och lägga oss! Men, vi försöker så gott vi kan att planera upp kvällen så att vi ska kunna vara vakna.
Åter till maten – jag vill gärna att det ska vara enkelt på nyår. Ingen ska behöva stå i köket i timmar. Och oftast så kan det bli så att när man ätit mer eller mindre hela kvällen (allt för att hålla energinivån uppe) så är det inte alltid man har ork för dessert. Men – här kommer nu världens bästa tips på en dessert som egentligen är två! De går båda superfort att göra, och  man kan välja att göra dem var för sig eller ihop. Och man behöver inte ens bestämma sig förrän det är dags. Fondanterna kan man til och med förbereda innan. Och – det kanske bästa av allt – de är båda helt utan tillsatt socker, gluten och laktos (beroende på om/vad man väljer att servera till).

Mangosorbet och/eller/med Chokladfondant, 4 portioner

Mangosorbet
250 gram fryst mango
saften från 1 lime

1. Mixa den frysta mangon tillsammans med limesaften till en jämn len smet.
2. Klart att servera direkt, gärna med passionsfrukt eller hallon.


Chokladfondant
100 gram mörk choklad av fin kvalité (jag valde 90%)
100 gram kallpressad kokosolja
2 ägg
1 tsk vaniljpulver

1. Ställ ugnen på 200 grader (vänta med detta om du ska servera dem senare)
2. Smält kokosoljan i en kastrull, och dra av från spisen.
3. Hacka chokladen och blanda ner den i den smälta kokosoljan.
4. Vispa äggen och vaniljpulvret luftigt och pösigt – länge!
5. Vänd ner chokladblandningen försiktigt i äggblandningen. Försiktigt.
6. Häll upp smeten i muffinsformar, silikonformar eller smorda ugnsfasta formar. Hit kan du förbereda.
7. Grädda i ugnen cirka 4-5 minuter (beroende på ugn). Låt fondanterna stå cirka 30 sek – 1 minut innan du stjälper upp dem för servering. Du kan också servera dem direkt ur formarna såklart.
8. Pudra eventuellt över lite kokosmjöl, severa med en klick grädde eller vanlijkvarg eller helst av allt – med mangosorbeten!


Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras