Mat- (, rörelse-) och sovklocka

Få saker har hjälpt mig få ordning på mitt liv (kanske till och med räddat livet på mig ett antal gånger) som att hitta bra rutiner att hålla fast vid. För många är det kanske skönt att känna att man inte behöver vara så ”inrutad”, men faktiskt är det ju så att kroppen älskar rutiner!

Få saker har hjälpt mig få ordning på mitt liv (kanske till och med räddat livet på mig ett antal gånger) som att hitta bra rutiner att hålla fast vid. För många är det kanske skönt att känna att man inte behöver vara så ”inrutad”, men faktiskt är det ju så att kroppen älskar rutiner!
De perioder i mitt liv som varit mindre bra (oavsett om det handlat om mitt psykiska eller fysiska välmående) har alla haft en sak gemensamt nämligen att jag struntat i, eller förbisett, kroppens behov av att äta, sova och röra på mig på regelbundna tider.Varje dag.
För mig, innebär det t.ex., att jag så fort jag vaknar måste få i mig min frukost. Frukosten går framför allt! Den är min motsvarighet till flygsäkerhetsinstruktionerna; ”sätt själv på dig syrgasmasken innan du assisterar någon annan”. Och jag tror att familjen vet det. Det är ingen idé att förvänta sig något exeptionellt av mig innan jag fått i mig frukosten. Detsamma gäller min lunchträning. Den har blivit en så naturlig del av mitt liv att jag knappt vet vad jag skulle göra utan den! Och jag vet nu exakt, att när jag börjar bli lite småsugen på något framåt kvällskvisten – ja, då är det allt som oftast för att jag faktiskt egentligen är trött. Jag försöker hålla min ”mat- och sovklocka” även på helgerna. Inte för att jag måste, utan för att jag vet att min kropp mår bäst då. Med en stabil hormonbalans mår kroppen bra! Håller du de basala funktionerna i schack så klarar du bättre av att hantera ansträngningar och yttre förändringar. Kroppen lär sig lita på att ”vad som än händer, så kommer jag att få näring, sömn och rörelse”. När kroppen är lugn blir du lugn!
Och vem är ett bättre bevis på att man dessutom tänker bättre, kan bli mer fokuserad,  lösningsinriktad och harmonisk än Skalman? Hur ser din mat- och sovklocka ut?

 

Här kan du läsa mer om forskning och studier som stödjer vikten av regelbundna vanor:
https://www.svd.se/kroppen-alskar-vanor
https://www.resurspoolen.se/2015/02/psykisk-halsa/
https://www.landstingetsormland.se/PageFiles/6605/Rapport%20En%20grogrund%20f%C3%B6r%20psykisk%20h%C3%A4lsa,%20slutversion.pdf

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.