Mrs Proper

Varför ens bry sig? Ja, det kan man undra. Vad vissa upplever som provocerande är vad vissa ser som ”imponerande” och inspirerande. Spelar det någon roll? Ja, när folk inte kan låta bli att uttrycka sina åsikter kring det. Jag pratar om muskler. På kvinnor. På mig.

Jag om någon borde förstå dem som har en negativ relation till att se muskler. Jag minns flaskan med citrondoftande rengöringsmedel. Och jag minns doften. Det stod ”Mr Proper” på flaskan. Av nån anledning så kallade vi honom för ”herr Mr Proper”. Mannen på flaskan stod där med stora pumpade, starka och ”trygga” armar. Här skulle det minsann bli rent hus! Problemet var bara att den flaskan (och doften) för mig var lika med att det inte bara var just den flaskan som var framme. Den var synonym med att ”mamma nu var hemma från en flygning” vilket också var detsamma som ”nu är det slut på lugnet” och ”nu ska mamma vara hemma ett par dagar och då blir det fler flaskor som ska korkas upp än ”Mr Proper”  och ”faktum är att jag ju nu redan vet att de första flaskorna redan är öppnade”. Ja, alltså. Den där jävla ”Mr Proper” och hans förbannade muskler var synonymt med att dagar av oro väntade. Numer finns det också nåt som heter ”Mr Muscle”, skulle aldrig få för mig att köpa det, trots att snubben inte är ”Mr Proper”. Stackarn.

Men, vad är det för jävla fel på att ha muskler egentligen? Som kvinna? Jag fastnade för ett inlägg i en grupp på Facebook som jag följer. Det som gjorde mig så provocerad var att jag kände igen mig i att ha fått samtliga kommentarer. Angående mina muskler. Från män.
Kvinnor säger andra saker. Komplimanger. Uttrycker sin avundsjuka.  Hursomhelst; det här är (några) av kommentarerna:

Och då kan man verkligen undra; vad är det som är så sjukt provocerande med muskler? På män. Men framförallt på kvinnor.
Är det för att ni (män som kvinnor) känner er underlägsna? Avundsjuka? Omanliga/okvinnliga? Slappa? Olyckligt lottade? Det vore så himla intressant att veta. På riktigt!
Men framförallt så vore det så himla intressant vad som får er att tro att ni 1) har rätt att kommentera det (ja, då inte de som är en uppriktigt menad komplimang – för det är vi ju generellt för dåliga på att ge varandra) och 2) att vi (jag) bryr oss (mig) om vad en människa som uppenbarligen har ett sådant enormt behov av att uttrycka sina åsikter om andra människors utseende tycker?

Vem sjutton skulle komma på tanken att gå fram till någon och säga; ”Du, jag gillar inte folk med brunt hår – har du funderat på att blondera dig?”. Eller till en man; ”Jag tycker inte du borde träna benen mer, för du kommer snart inte komma i dina brallor om dina lår blir fetare och det är ju inte så manligt med en man som inte kan ha brallor utan måste gå runt i kilt” . Men – kvinnor med lite synliga ”bulor” under huden är det ”fritt fram” att inte bara ha åsikter om – utan också att påtala och ”klämma” på . Ja – och nu pratar jag inte bara om muskelbulor utan om de flesta ”bulor” som kvinnokroppen är konstruerad med (bröst, rumpa…). Och när man är gravid som kvinna så får man snabbt lära sig att ”parera” händerna från främlingar som tar sig friheten att tvångsmässigt komma fram och klämma och känna på magen. Som att det liksom är ”fritt fram” även det.

Det är så talande. Om så mycket. Det finns så jävla många saker som vi kvinnor  inte ”ska vara” eller ”göra” för att passa in i den förbaskade normativa (och skeva) synen på kvinnor. Vi ska inte ha kort hår. Vi ska inte ha för mycket tatueringar. Vi ska inte vara för smala. Inte för tjocka.  Vi ska inte ta för lite plats. Och vi ska inte ta för mycket. Och vi ska framförallt inte ha muskler. Och det är liksom på nåt sätt fortfarande, år 2018, legitimt och ok att tycka så. Ja, yttrandefriheten såklart. Tyck och säg vad ni vill! Kör hårt!

Jag säger som Mia Skäringer Lazar (@miaskaringerlazar), när hon kommenterade nån känd ”TV-profil”s uttalande;  ”Jag gillar inte tjejer med tatueringar”.  Nej, och vem fan har sagt att du får välja? (Jag hade nog valt att också lägga till – ”Idiot – du finns inte ens på min världskarta så couldn’t care less).
Du kommer ALDRIG få välja. Promise! För det här är jag. Och jag bryr mig inte ett jävla skit om att ”behaga” dig. Oavsett om du är man eller kvinna!

Ledsen att behöva säga det; men antingen så gillar du mig eller så gör du det inte! Och gör du det inte – så kan du väl åtminstone vara så snäll att låta bli att dela med dig. För vet du…här har du Mrs Proper – och hon städar så himla lätt undan  korkade uttalanden och personer som kläcker ur sig dem! Och ja. Jag har muskler! And I love it!

Nu ska jag nog gå och köra några biceps curls med några mjölkpaket. Bara för att. Ha en härlig lördag!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras