Ugnsrostade nötter med smak av pepparkaka!

Imorse blev det en tidig löprunda runt stan med ett kort stopp på jobbet för att hämta gårdagens träningskläder. Sen var det pulkaåkning som gällde! Fy tusan vad härligt det är med så här mycket snö! Tänk om den kunde ligga hela vintern!
Pulkaåkning ska inte underskattas som motionsform (särskilt inte i djup snö) – man får kämpa rejält för att komma upp!

Imorse blev det en tidig löprunda runt stan med ett kort stopp på jobbet för att hämta gårdagens träningskläder. Sen var det pulkaåkning som gällde! Fy tusan vad härligt det är med så här mycket snö! Tänk om den kunde ligga hela vintern!
Pulkaåkning ska inte underskattas som motionsform (särskilt inte i djup snö) – man får kämpa rejält för att komma upp!

Nu på eftermiddagen startade det årliga pepparkaksbaksracet! För att komma i rätt stämning passade jag på att göra ugnsrostade nötter med pepparkakssmak. Enkelt och nyttigare alternativ till de riktiga pepparkakorna…Dessutom ljuvliga att strö över frukostyoughurten/filen/kvargen – om det skulle råka bli några över 🙂

Ugnsrostade nötter med kryddning

Cirka 200 g valfria, blandade och osaltade nötter och/eller fröer
Cirka 1 msk valfri smaklös, neutral olja (ex .solrosolja)
1/2 påse färdig pepparkakskrydda (kan bytas mot ex. bara kanel, kardemumma eller varför inte rosmarin eller timjan?)
en nypa flingsalt
ev. sötning (honung, agavesirap eller socker. Man kan också söta med finhackade torkade aprikoser eller dadlar).

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda nötterna med oljan och sedan smaksättning och ev. sötningen i en ugnsfast form eller på en plåt.
3. Låt nötterna rostas cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg – rör gärna om i nötblandningen lite då och då.
4. Ta ut och strö över lite flingsalt


Tänk på att sötningen fungerar som smakförstärkare. Dvs. använder du t.ex. pepparkakskrydda , kanel eller kardemumma så kommer du få ut mer smak om du tillsätter någon form av sötning. Men det är valfritt.
IMG_8404 - Ugnsrostade nötter med smak av pepparkaka!

Vill du ha fler tips på mat, snacks och enkla recept? Läs mina tidigare inlägg:

Fransk chokladmousse (gluten-, laktos- och sockerfritt)
Fondue (varierbar i oändlighet!)
Fröknäcke (gluten- , laktos-, ägg-, och sockerfritt)
Ishavsröra (gluten- och sockerfritt)
Kesoostkaka (gluten- och sockerfritt)
Kokostoppar
(gluten-, laktos- och sockerfritt)
– Snacks/tilltugg:
Rostade edamamebönor

 


 




 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.